Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως όλοι πλέον γνωρίζετε, στις 20.9.2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με την οποία η ειδικότητά μας ορίζεται ως η 33η ιατρική ειδικότητα και επαναπροσδιορίζεται ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή που δικαιώνει τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας, αλλά και τους προσωπικούς μου -σχεδόν εικοσαετείς- αγώνες, αποτελεί το οριστικό και αίσιο τέλος ενός μακρού και δύσκολου δρόμου. Η ειδικότητα θα παραμείνει εναρμονισμένη ως ιατρική ειδικότητα, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία 2005/36/EC της Ε.Ε., ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισής της στα άλλα κράτη της Ε.Ε.

Της ΥΑ αυτής, προηγήθηκαν πολυάριθμες επιστολές και αλλεπάλληλες και συχνά δύσκολες και απογοητευτικές συναντήσεις με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας, του ΚεΣΥ, του ΠΙΣ, της ΕΟΟ, του ΙΣΑ, του ΟΣΑ, του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, νομικές δράσεις, προσωπικές παρεμβάσεις σε πολλούς θεσμικούς και μη παράγοντες κλπ. Δύο όμως υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες, που μας επέτρεψαν να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Η εμπέδωση της ενότητας και η για πρώτη ίσως φορά, αναμφισβήτητη ύπαρξη ενός μόνο κέντρου αποφάσεων και ενεργειών και κυρίως η σύμπνοια και η κοινή πορεία με την Επαγγελματική Ένωση ΣΓΠΧΕ. Ειδικά με την τελευταία υπήρχαν διαρκείς συσκέψεις, χάραξη κοινής γραμμής, συντονισμένες δράσεις και με τον Πρόεδρό της σχεδόν καθημερινή επικοινωνία. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όσους από εσάς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν τη συλλογική μας προσπάθεια.

Με την ίδια ΥΑ θεσπίζεται νέα ειδικότητα της οδοντιατρικής με τον τίτλο “Οδοντοφατνιακή Χειρουργική”. Να θυμίσω ότι το θέμα της δημιουργίας νέας ειδικότητας της οδοντιατρικής δεν είναι τωρινό. Απασχολούσε όλα τα ΔΣ της Εταιρείας μας από τη δεκαετία του ’90, όταν δυστυχώς καθιερώθηκαν τα σχετικά μεταπτυχιακά στις οδοντιατρικές σχολές της χώρας. Περαιτέρω λάθη και δικές μας παραλείψεις, οδήγησαν το θέμα πιο έντονα στο προσκήνιο. Η προσπάθεια αποτροπής της δημιουργίας απέτυχαν μεν, αλλά και εμείς δεν χάσαμε μέρος του τίτλου της ειδικότητάς μας, που κάποιοι με τη βοήθεια του ΚεΣΥ και της ΕΟΟ διεκδικούσαν, χωρίς μάλιστα τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εχέγγυα. Με αρωγό τον ΠΙΣ, τα επιχειρήματά μας έγιναν κατανοητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έτσι είχαμε το αποτέλεσμα αυτό. Η καθιέρωσή μας πλέον ως και οδοντιατρικής ειδικότητας, πιστεύω ότι κλείνει οριστικά το θέμα της ονοματολογίας και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω προβλήματα. Με την ευκαιρία, σας καλώ όλους να εγγραφείτε στους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας, για λόγους πλήρους επαγγελματικής κάλυψης, αλλά και για να είναι η φωνή μας πάντα δυνατή.

Το νέο ΔΣ με θητεία μικρότερη των 10 μηνών, έχει επίσης να παρουσιάσει και άλλες δράσεις, που υπόσχομαι να συνεχιστούν. Ανανεώσαμε και εκσυγχρονίσαμε την ιστοσελίδα μας και τη σελίδα μας στο Facebook και δημιουργήσαμε κλειστή ομάδα στο Facebook. Δημιουργήσαμε επιτροπή για την εκπαίδευση και τις αναγκαίες νοσοκομειακές και πανεπιστημιακές θέσεις, επιτροπή επεξεργασίας ΚΕΝ και ICD-10, επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων, επιτροπή κατευθυντηρίων οδηγιών και ορίσθηκε εκπρόσωπος στο ΔΣ των δοκίμων μελών.

Για το περιοδικό μας: εκλέξαμε νέα επιστημονική επιτροπή, δημιουργήσαμε νέα αυτοτελή ιστοσελίδα, υπογράψαμε νέο συμβόλαιο με τον εκδότη μας με μικρή μείωση του κόστους έκδοσης και αποφασίσαμε την απλή και όχι συστημένη ταχυδρομική αποστολή του. Έγινε επικαιροποίηση των στοιχείων των μελών μας από τη ΓΓ και κάναμε παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΠΙΣ για το εύρος της συνταγογράφησης. Χορηγήσαμε επιστημονική υποτροφία €1000 σε δόκιμο μέλος μας.

Το ΔΣ σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του συζήτησε λεπτομερώς και κατέληξε στο τελικό κείμενο τροποποίησης του καταστατικού μας, που θα προταθεί στη ΓΣ. Ορίσαμε Πρόεδρο του HAOMS 2019 (Συμπόσιο Εμφυτευμάτων και Χειρουργικής του Στόματος), όπου σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά, το εκλεκτό μέλος μας κ. Χούπη. Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχει μετά από πρόσκλησή του ΔΣ, η διεθνώς αναγνωρισμένη Αμερικανική Academy of Osseointegration.

Αποφασίσαμε το HAOMS 2020 να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2020 στην Θεσσαλονίκη. Τέλος ζητήσαμε μικρή μείωση της ετήσιας συνδρομής από τον ΟΣΑ, ώστε να διευκολύνονται οι συνάδελφοι που γράφονται σε 2 συλλόγους, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο οδικός χάρτης των επόμενων δράσεων, αφορά στην ψήφιση από τη ΓΣ του τροποποιημένου καταστατικού, στην ψήφιση νόμου ώστε να υπάρχει γναθοχειρουργικό ιατρείο με διπλή άδεια λειτουργίας τόσο από τους ιατρικούς όσο και από τους οδοντιατρικούς συλλόγους και δράσεις για την επαγγελματική μας προφύλαξη και την επιστημονική αναβάθμιση της ειδικότητας.

Για το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού, περιμένουμε ΥΑ με την οποία δημιουργούνται οι Επιστημονικές Κοινότητες και απαιτούνται κάποιες υποχρεωτικές τροποποιήσεις του καταστατικού. Εάν η ΥΑ αυτή εκδοθεί σύντομα, ώστε να προλάβουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, τότε θα κληθείτε σε ΓΣ το Σάββατο 26.1.2019 στα πλαίσια του HAOMS 2019.

Συνεχίζουμε και ζητάμε να μας ενισχύσετε με τη συμμετοχή σας, τις κρίσεις και τις προτάσεις σας.

Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γ. Ράλλης

Πρόεδρος ΕΕΣΓΠΧ