«Από ομονοίης τα μεγάλα έργα» (Με την ομόνοια επιτυγχάνονται τα μεγάλα κατορθώματα), Δημόκριτος 470-370 π.Χ.
 

Αθήνα 19.1.2018 


Χαιρετισμός του Προέδρου


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και προνόμιο, να υπηρετώ ως Πρόεδρος την Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, για δεύτερη μάλιστα θητεία. Μια Εταιρεία που ιδρύθηκε από πρωτοπόρους της ειδικότητας το 1959 ως Εταιρεία Χειρουργικής του Στόματος και που οι επίγονοί τους σήμερα ασκούμε με σεβασμό την ολοκληρωμένη πια ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, θεραπεύοντας την επιστήμη.
 

Η συνέχεια αυτή, ούτε απρόσκοπτη υπήρξε ούτε προέκυψε χωρίς ωδίνες. Υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες, συγκρούσεις απόψεων και συμφερόντων, λάθη και παραλείψεις, που μας ανάγκασαν να περάσουμε δύσκολες στιγμές και προσωπικές πικρίες και μας οδήγησαν πολλές φορές σε στασιμότητα και ομφαλοσκόπηση. Αρκετοί από εμάς διοικούντες και διοικούμενοι λίγο ή πολύ έχουμε ευθύνες γι αυτό και αναλαμβάνω και εγώ το μερίδιο που μου αναλογεί. Όμως, σήμερα συνάδελφοι, όλοι μαζί πάλι, οι ίδιοι άνθρωποι και φίλοι, σε κοινή πορεία και με κοινά εν πολλοίς όνειρα και επιδιώξεις επιβάλλεται να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Η ενότητα αποτελούσε και αποτελεί την πρωταρχική προσωπική μου επιδίωξη και θα την εξασφαλίσουμε. Είμαστε πολύ λίγοι και δεν περισσεύει κανείς. Ήδη με την Επαγγελματική Ένωση ΣΓΠΧΕ πορευόμαστε με κοινούς στόχους και σε κοινό δρόμο, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα τα πετύχει, αρκεί να επιτευχθούν. Η νίκη θα είναι όλων μας.
 

Το νέο ΔΣ αναλαμβάνει σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία. Παρά ταύτα πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτού του μακρού δρόμου,ώστε η ειδικότητά μας να νομοθετηθεί επιτέλους όπως πρέπει και όπως αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, αλλά και να αντιμετωπιστεί με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ο κίνδυνος δημιουργίας μιας αχρείαστης οδοντιατρικής ειδικότητας που σφετερίζεται το μισό μας τίτλο.


Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι σήμερα στη χώρα μας στις πρώτες γραμμές της επιστήμης και συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία. Οι όμορες ιατρικές και οδοντιατρικές ειδικότητες παρακολουθούν περισσότερο από ποτέ την εξέλιξη και πρόοδο μας. Ισχυρή επιδίωξη του νέου ΔΣ θα είναι η περαιτέρω προώθηση της ειδικότητας ώστε να την καταστήσουμε σεβαστή και στην πρωτοπορία των επιστημονικών εξελίξεων.
 

Το καταστατικό μας χρειάζεται εκσυγχρονισμό για να ανταποκρίνεται στη νέα ηλεκτρονική εποχή και πρέπει να το τροποποιήσουμε. Σύντομα θα κληθείτε σε ΓΣ ώστε να συμβάλετε με εποικοδομητικές προτάσεις στη βελτίωσή του και με την ψήφο σας να το εγκρίνετε. Ο ίδιος εκσυγχρονισμός απαιτείται για την ιστοσελίδα μας με σύγχρονη αναβάθμιση της σελίδας μας στο Facebook, καθώς και τη δημιουργία κλειστής ομάδας γναθοχειρουργών στο Facebook, με σκοπό την γρήγορη ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων για τα θέματα που μας απασχολούν.
 

Σύντομα επίσης θα δημιουργηθούν επιτροπές για την εκπαίδευση, τις απαιτούμενες νοσοκομειακές και πανεπιστημιακές θέσεις, την έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών για ιατρικά θέματα που μας απασχολούν, την επαγγελματική προφύλαξη της ειδικότητας κ.α.
 

Η επόμενη χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και καλώ όλους σας να πυκνώσετε τις γραμμές της Εταιρείας. Η ενεργός συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων αλλά και η συμμόρφωση σε αυτές, είναι ένδειξη υπευθυνότητας αλλά και εκδήλωση σεβασμού στη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.


Σας ευχαριστώ που για άλλη μια φορά με τιμήσατε με την ψήφο σας, όπως επίσης ευχαριστώ τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ που με ανέδειξαν στη θέση του Προέδρου. Ευχαριστώ επίσης την εφορευτική επιτροπή αλλά και το προηγούμενο ΔΣ για την εξαιρετική διενέργεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που σύντομα θα γίνει και καταστατική. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη μας, που συμμετείχαν αθρόα σε αυτές τις εκλογές, δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγάπη για την ειδικότητα που επέλεξαν να υπηρετήσουν.
 

Αισθάνομαι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο του χρέους απέναντί σας και απέναντι στην ιστορία. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ όσο μπορώ καλύτερα. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψουμε σκληρά με γνώμονα την ευόδωση των στόχων μας.


Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Γ. Ράλλης


Πρόεδρος ΕΕΣΓΠΧ