Ο Παναγιώτης Κανάκης, Διευθυντής της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ντυνάν» και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, γεννήθηκε στην Παιανία Αττικής το 1954 και απεβίωσε αιφνίδια τον Οκτώβριο του 2013.

kanakis

Φοίτησε στην Οδοντιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο από το 1971 μέχρι το 1976 και το πρώτο ξεκίνημα στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής το έκανε κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής του θητείας στην Πολεμική Αεροπορία τα έτη 1977-1979 στο Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική με Διευθυντή τον Γ. Πάνο.

Το 1980 διορίσθηκε στο «Λουρίδειο» Στοματολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού («Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», ΕΕΣ), όπου και παρέμεινε μέχρι το 1993 ως Εσωτερικός βοηθός και στη συνέχεια ως επιμελητής οδοντίατρος Β’ και Α’ του ΕΣΥ.

Το πάθος του για την ολοκλήρωση της αρχικής του εκπαίδευσης και την απόκτηση του τίτλου της Ειδικότητας τον οδήγησαν με απόσπαση στο Τμήμα Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Περιφ. Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου όπου, με Διευθυντή τον Αναπλ. Καθηγητή Α. Γιαννουλόπουλο, συμπλήρωσε τον χρόνο ειδίκευσης κατά τα έτη 1988– 1990 και 1993– 1994.

Το 1994 του ανατίθενται, με απόφαση Δ.Σ. του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου ΕΕΣ, τα καθήκοντα του Γναθοχειρουργού και Επιστημονικού Υπεύθυνου της Μονάδας ΣΓΠΧ του Νοσοκομείου. Το 2008 παραιτείται από την θέση του αναπληρωτή Δν/τή του ΕΣΥ που κατείχε στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Νοσοκομείο ΕΕΣ και το 2009 προσλαμβάνεται ως Διευθυντής του Τμήματος ΣΓΠΧ στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο Παναγιώτης Κανάκης πέρα από τις βασικές του σπουδές μετετεκπαιδεύτηκε σε εξειδικευμένα κέντρα της ειδικότητας όπως στο Τμήμα ΣΓΠΧ (Δ/ντής: M. Farmand) του Νοσοκομείου Klinikum Sud το 1996, στη Νυρεμβέργη Γερμανίας και στο Τμήμα ΣΓΠΧ (Δ/ντής: K. Moos) του Νοσοκομείου Canniesbern Γλασκώβης στη Σκωτία το 1999.

Κατά την διάρκεια της πολύχρονης επιστημονικής του σταδιοδρομίας, παρακολούθησε μονοθεματικά σεμινάρια στο εξωτερικό που αφορούσαν την οστεοσύνθεση, την προκεχωρημένη εμφυτευματολογία, την ορθογναθική και την ογκολογία. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ εργασίες του είναι δημοσιευμένες σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά. Ήταν μέλος της επιτροπής Στοματικής υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Στην ΕΕΣΓΠΧ ο Παναγιώτης Κανάκης δραστηριοποιήθηκε από το 1999 και προσέφερε με πάθος τις υπηρεσίες του από ποικίλες θέσεις. Είτε ως συντονιστής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής στα διάφορα επιστημονικά συνέδρια της ΕΕΣΓΠΧ, είτε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης από το 2008, στο δίγλωσσο επιστημονικό Περιοδικό «Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής».

Από το 2008 μέχρι τον θάνατο του ήταν Γενικός Γραμματέας της ΕΕΣΓΠΧ. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εκλέχθηκε από το ΔΣ της ΕΣΓΠΧ Councilor στην International Association for Oral and Maxillofacial Surgeons, θέση που τόσο επιθυμούσε αλλά που ποτέ δεν πρόλαβε να υπηρετήσει.

Τον Παναγιώτη δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να τον περιγράψεις. Τον γνώριζα τριάντα πέντε χρόνια και η προσωπικότητα του είναι βαθειά χαραγμένη μέσα μου. Ριζοσπαστικός. Ρουφούσε την ζωή με τους δικούς του ρυθμούς. Ήταν ένα διαφορετικό μίγμα ανθρώπου, με μεγάλη καρδιά, έτοιμος να σε αγκαλιάσει. Ονειροπόλος, ευαίσθητος, λάτρης των τεχνών και των γραμμάτων, πιστός φίλος. Η ευγενική του παρουσία και το χαμόγελο του, αφόπλιζαν ακόμη και τον πιο δύσπιστο συνομιλητή του. Η αγαπημένη του Εύη, η μονάκριβή του Τίνα και οι στενοί του φίλοι θα έχουν πολλά να θυμούνται.

Γιώργος Πάνος, Υπ/χος (Υγ) ε.α

τ. Πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ

Επίτιμος Δ/ντής Σύνταξης του περιοδικού «Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής»