Πεπραγμένα του 1ου HITAOMS στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου οι εργασίες του κοινού συνεδρίου της HITAOMS (1η συνάντηση) και της TAOMS (17ο συνέδριο). Το συνέδριο άρχισε την Πέμπτη 14/10 με μια καλά οργανωμένη τελετή-κάλεσμα συνεργασίας στους λαούς των τριών κρατών, τις κουλτούρες και τα θρησκεύματά τους και με ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που θύμιζε έντονα Βόρεια Ελλάδα, Πόντο και Κρήτη.

Η διοργάνωση από τους Τούρκους συναδέλφους είχε λάβει πρόνοια ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στους Έλληνες συμμετέχοντες ώστε να επισκεφθούν μνημεία και αξιοθέατα της Πόλης. Οι παρουσιάσεις των Ελλήνων συναδέλφων είχαν προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου, στη ζώνη που το συνέδριο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Οι εντυπώσεις που άφησαν οι Έλληνες ομιλητές συνολικά ήταν πολύ καλές και μας έγιναν αρκετές προτάσεις συνεργασίας σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Συνολικά από την Ελλάδα οι συμμετοχές στο επιστημονικό πρόγραμμα ξεπέρασαν τις 25.

Οι Συνάδελφοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΕΕΣΓΠΧ και συμετείχαν στο κατευθυνόμενο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου ήταν οι ακόλουθοι:

  1. Th. Rapis:Surgical treatment of tumors involving orbital cavity, ethmoids- frontal sinus and anterior skull base
  2. J. Fakitsas: Alternative surgical solutions in osseointegration. Alveolar distration-Zygomatic implants.
  3. S. Dalabiras: Supraomohyoid neck dissection, diagnostic or therapeutic. A 12 years εxperience
  4. G. Venetis: Technical improovments in MR imaging of the TMJ
  5. N. Papadogeorgakis: Malignant tumors of the parotid gland: Investigation and Treatment.
  6. N. Theologie-Lygidakis: Secondary osteoplasty in cleft atients:contemporary treatment approach
  7. J. Iatrou: Oral and Maxillofacial tumors in children
  8. L. Zouloumis:Selection between extracapsular resection of benign tumors of the parotid gland and superficial parotidectomy
  9. F. Tzermpos : Current Treatment Models in Bisphosphonates Related Osteonecrosis of Jaws.
  10. N. Papagianopoulos: Surgical planning and profile prediction in surgical planning
  11. Th. Semertzidis:Modern Imagimg: a new partner in Oral and Maxillofacial Surgery
  12. D. Papavasiliou: Orbital fractures. New trends in treatment solutions.
  13. N. Lazaridis: Grover Cleveland’s and Sigmund Freud’s Oral Cancer
  14. P. Christopoulos: Controversies of third molar surgery.

Φτωχή σε αριθμό η συμμετοχή του Ισραήλ αλλά ιδιαίτερα ποιοτική η παρουσία της καθ. Dorrit Nitzan που κάλυψε μια ολόκληρη συνεδρία για παθήσεις της ΚΓΔ ως ομιλήτρια ενώ παρέμεινε προσηλωμένη ακροατής στις άλλες δύο που έγιναν για το ίδιο θέμα. Συμμετείχαν επίσης ομιλητές από Σουηδία, Κορέα, ΗΠΑ, Μ Βρετανία, Γερμανία.

Διαχυτική και «Μεσογειακή» η Πρόεδρος του συνεδρίου F. Tasar, ευγενής και φιλόξενος ο Πρόεδρος της TAOMS Ε. Yusel, οικεία και ευχάριστη η Γραμματέας του Τουρκικού τμήματος της HITAOMS N Mollaoglou. Γλαφυρός και ενδιαφέρων στην πρώτη εισήγηση του συνεδρίου ο καθ. Ν Λαζαρίδης, κινητικός και «διεισδυτικός» ο Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού και εκπρόσωπός μας στην IAOMS Γ Πάνος, κοινωνικός ο καθ. Κ Αλεξανδρίδης, στιβαρή παρουσία ο εκπρόσωπός μας στην EACMFS Ι Ιατρού και γενικά θετική η παρουσία όλων των Ελλήνων, ώστε με ενθουσιασμό μας ανατέθηκε για το 2012 η επόμενη συνάντηση.

Τιμήθηκαν ο καθ. Κ Αλεξανδρίδης, ως Πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ και ο Γ Πάνος για την ουσιαστική συμμετοχή του στην υλοποίηση αυτής της επιστημονικής συνάντησης μεταξύ των τριών χωρών.

Μένει στον καθένα από μας να σκεφτούμε το μέλλον αυτού του εγχειρήματος, τη φυσιογνωμία της HITAOMS, το καταστατικό και τη μόνιμη συγκρότησή της, την εφεξής συνεργασία μας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή που την κάνει πραγματική πρόκληση. Σας καλώ όλους στο Forum της ιστοσελίδας για μια ανοιχτή, εποικοδομητική συζήτηση.

Λέκτορας Γρηγόρης Βενέτης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής