Πεπραγμένα 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΕΣΓΠΧ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 21-22/5/2010

Το διήμερο 21 και 22 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΣΓΠΧ. Πρόκειται για το δεύτερο Συνέδριό μας που οργανώνεται εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης (προηγήθηκε το 21ο στα Γιάννενα το 2007) και παρά τις εγγενείς δυσκολίες οι συμμετοχές ήταν ικανοποιητικές.

Για το εν λόγω συνέδριο, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε μόλις 6 μήνες μετά το 23ο της Θεσσαλονίκης, η ΟΕ επιτροπή με πρόεδρο τον Π. Χατζημανώλη αποφάσισε να μειώσει την διάρκειά του σε 2 ημέρες αντί για τις συνήθεις 3 και πρότεινε μία εκδρομή για την 3η ημέρα. Επίσης επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα πλην μιας εξαίρεσης, αποκλειστικά Έλληνες Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί από όλη την Ελλάδα με κριτήριο να μην έχουν πρόσφατη συμμετοχή σε Συνέδριο της Εταιρείας καθώς και Ιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Ο πολύ καλός συνεδριακός χώρος του ξενοδοχείου Movenpick έξω από την πόλη του Ηρακλείου και η διαμονή των περισσότερων συνέδρων στο ίδιο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο αλλά και ο καλός καιρός συνετέλεσαν στο να βρεθούμε πιο πολλές ώρες μαζί και να περάσουμε καλά.

Πραγματοποιήθηκαν 3 Στρογγυλά Τραπέζια και έγιναν 8 μονήρεις εισηγήσεις. Μεταξύ των άλλων παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες απόψεις για την χειρουργική αντιμετώπιση του τραύματος στον οφθαλμικό κόγχο με συμμετοχή και οφθαλμιάτρου και πλαστικού χειρουργού, έγινε επιστημονική ενημέρωση για την πάντα επίκαιρη εμφυτευματολογία και αναπτύχθηκαν θέματα για τις εφαρμογές των διαφόρων τύπων οστικών μοσχευμάτων. Στο τελευταίο συμμετείχε ως εισηγητής ο Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΕACMFS Kαθηγητής J. Acero. Παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα για τις προκαρκινικές βλάβες και την συμβολή της χημειοθεραπείας στον στοματικό καρκίνο καθώς και ότι αφορά στην επιπλοκή της οστεομυελίτιδας λόγω της αυξανόμενης χορήγησης διφωσφονικών. Συζητήθηκαν οι μέθοδοι για αποφυγή υποτροπής στην ορθογναθική χειρουργική, ενώ αναπτύχθηκε από ωτορινολαρυγγολόγο το πρόβλημα και η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Τέλος αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν οι τρόποι προσέγγισης του παιδιατρικού ασθενή που υποβάλλεται σε επέμβαση και έγινε μία ιστορική αναδρομή για τα τραύματα του προσώπου στην αρχαία Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα υπήρχε και Ημερίδα εισηγήσεων με θέματα που ενδιαφέρουν τον Οδοντίατρο, με ικανοποιητική συμμετοχή.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 120 σύνεδροι. 45 Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί, 14 ειδικευόμενοι και μεταπτυχιακοί, 39 Οδοντίατροι, 9 φοιτητές και 13 νοσηλευτές.
Σημαντική παράμετρος η παρουσία 9 χορηγών που παρά την οικονομική δυσκολία της εποχής ήταν κοντά μας.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου έγινε πετυχημένο Κρητικό γλέντι στις Αρχάνες το Σαββατόβραδο (70 άτομα) και ημερήσια εκδρομή στην Σπιναλόγκα την Κυριακή (48 άτομα). Έτσι αξιοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να συνδυαστεί η Επιστήμη με την Ψυχαγωγία.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Η Συντονίστρια
Νάντια Θεολόγη- Λυγιδάκη