Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως τακτικό μέλος της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ σας ενημερώνω ότι παρά την προσπάθεια να μην λάβω τον λόγο, κατάφερα να διαβάσω την ακόλουθη επιστολή στα μέλη της. Εκτός από το κείμενο που κατέθεσα, επιπλέον κατατέθηκαν οι θέσεις της ΕΕΣΓΠΧ και της ΕΕΣΓΠΧΕ, οι οποίες ζήτησα να συμπεριληφθούν στα πρακτικά.

"Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και μέλη της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ,

Για όσους δεν με γνωρίζουν είμαι Καθηγητής της ΣΓΠΧ στην Οδοντιατρική ΕΚΠΑ και δουλεύω στον Ευαγγελισμό για περισσότερο από 38 χρόνια στην κλινική της ΣΓΠΧ. Από τα “χέρια” μου έχουν περάσει οι περισσότεροι ειδικευόμενοι ΣΓΠΧ της Ελλάδας, οι οποίοι αποκτούν τίτλο ειδικότητας μετά από 15 περίπου χρόνια σπουδών ολοκληρώνοντας σπουδές στην Ιατρική, την Οδοντιατρική, και 5ετή ειδίκευση στο νοσοκομείο. Κατά την χρονική διάρκεια αυτών των σπουδών, οι περισσότεροι συντηρούνται από τις οικογένειές τους. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να αφουγκράζομαι την αγωνία και τις ανησυχίες τους για το επαγγελματικό τους μέλλον. Ο ειδικευόμενος της ΣΓΠΧ εκπαιδεύεται να καλύπτει όλο το φάσμα της χειρουργικής στόματος, την ορθογναθική χειρουργική, την τραυματιολογία προσώπου και την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος και σιελογόνων αδένων. Το 2016, η ειδικότητα μας κατάφερε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία των επαγγελμάτων και ενταχθεί στη λίστα της ιατρικής ειδικότητας “Dental, Oral, and Maxillofacial Surgery”.

Προσωπικά, εγώ και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη στα ιδιωτικά μας ιατρεία ασχολούμαστε με πράξεις της χειρουργικής στόματος. Με τον ίδιο τρόπο βιοπορίζονται και οι νεότεροι συνάδελφοι, γιατί δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν θέσεις για την ειδικότητά μας στα δημόσια νοσοκομεία. Στην χώρα μας υπάρχει υπερπληθώρα ΣΓΠΧ, με τον σημερινό τους αριθμό να αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο του πληθυσμού των Ελλήνων σύμφωνα με τις συστάσεις της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται περίπου 380 ΣΓΠΧ για 65 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 230 ΣΓΠΧ.

Κύριε Πρόεδρε με έχετε ορίσει τακτικό μέλος στην Επιτροπή εκπαίδευσης της Ειδικότητας, και θα διαπιστώσετε ότι το γνωστικό αντικείμενο της ΣΓΠΧ καλύπτει πλήρως το φάσμα της Στοματικής χειρουργικής (ξεκινώντας από την απλή εξαγωγή του φυσικού δοντιού, τον έγκλειστο, την ακρορριζεκτομή και την κύστη κλπ) και βέβαια τις πολύ σύνθετες επεμβάσεις χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει έλλειμμα στην πολυετή εκπαίδευση των ΣΓΠΧ και στις ανάγκες των πολιτών της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του στόματος. Επομένως δεν υφίσταται θέμα θέσπισης μίας νέας ειδικότητας. Ο πλήρης τίτλος μας είναι Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και είναι απορίας άξιον πώς άλλη ειδικότητα μπορεί να λάβει τον μισό μας τίτλο (μιας κατοχυρωμένης και αναγνωρισμένης)με πολύ διαφορετικές σε ποιότητα και χρονική διάρκεια σπουδές.

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ παρά να συνταχθώ και τώρα με τις απόψεις των παλιών και ιδιαίτερα νέων Ειδικευομένων, όπως έκανα άλλωστε τόσα χρόνια. Ήμουν από τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής εναρμόνισης της ΣΓΠΧ και εξακολουθώ να αγωνίζομαι ώστε οι ΣΓΠΧ να μπορούν να εργάζονται παντού με αξιοπρέπεια και με επιστημονική επάρκεια για το καλό πρώτα των ασθενών τους.

Σας επισυνάπτω και τις απόψεις της Επαγγελματικής Ένωσης και της Επιστημονικής Εταιρείας των ΣΓΠΧ με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα."

Επιπλέον προφορικά πρόσθεσα και υπέδειξα να γραφτούν στα πρακτικά εάν γνωρίζουν (για παράδειγμα) κάποιον ΩΡΛ που να ασχολείται με την Ωτοχειρουργική και να μην έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της ΩΡΛ. Μετά τη λήψη ειδικότητας της ΩΡΛ όποιος επιθυμεί εξειδικεύεται στην Ωτοχειρουργική ή στην Ρινολογία. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για την δική μας ειδικότητα. Πρώτα κάποιος να ολοκληρώσει την εκπαίδευση στη ΣΓΠΧ και μετά να εξειδικευτεί στην Χειρουργική του Στόματος.

Σκεπτόμενος τα επόμενα βήματα προτείνω τα εξής: επειδή όπως με διαβεβαίωσαν πολλοί εκπρόσωποι του ΚΕΣΥ δεν διαβάστηκε το email που είχα στείλει στον Πρόεδρο για την πλήρως δικαιολογημένη απουσία από την προηγούμενη συνέλευση, δεν θα έπρεπε να έχει συζητηθεί το θέμα, χωρίς τη δική μου εισήγηση. Αρκετά μέλη με παρότρυναν να συγκεντρώσω υπογραφές (πράγμα το οποίο θα πράξω), ώστε να ξανασυζητηθεί το θέμα της Χειρουργικής Στόματος. Όπως διαπίστωσα το θέμα αυτό πέρασε στο τέλος της συνεδρίας και εν αγνοία των περισσοτέρων μελών.

Το 2ο βήμα που σκέφτομαι να προβώ είναι να προσπαθήσω να συναντήσω τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας με μία ομάδα που θα συγκροτείται από τους Προέδρους των Εταιρειών καθώς και εκπροσώπους ειδικευομένων.

Σε επόμενη συνεδρία του ΚΕΣΥ θα ζητήσω να παρίστανται οι Πρόεδροι των Εταιρειών και εκπρόσωποι των ειδικευομένων να εκθέσουν τις απόψεις τους. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που συμμερίζονται τις σκέψεις και την αγωνία μου. Ως εκ τούτου καλοδεχούμενη κάθε υπόδειξη, παρατήρηση ή σχόλια. Επειδή δυστυχώς ο χρόνος πιέζει θα παρακαλούσα αυτά να γίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Παπαδογεωργάκης
Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ
Διευθυντής Κλινικής ΣΓΠΧ, Γενικού Νοσοκομείου “Ο Ευαγγελισμός”
Τακτικό μέλος του ΚΕΣΥ