Αθήνα 12.2.2013

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ΔΣ της Εταιρείας από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε σε σώμα (27.11.2011), ασχολείται με ιδιαίτερη επιμονή και επιμέλεια με την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης, που ελπίζουμε να οδηγήσει επιτέλους στην περιπόθητη εναρμόνιση της ειδικότητας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ιδέ 06.12.2011 – Επιστολή προς τα μέλη σχετικά με την εναρμόνιση στην ιστοσελίδα μας).

Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012 οι επαφές μας είχαν στόχο την προώθηση της εναρμόνισης μέσω ενός νομοσχεδίου για όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό δεν προχώρησε και μάλιστα τον Απρίλιο του 2012 προκηρύχθηκαν εκλογές για τον Μάϊο. Οι εκλογές όπως θα θυμάστε επανελήφθησαν τον Ιούνιο 2012.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εναρμόνιση μόνοι μας χωρίς να περιμένουμε το νομοσχέδιο για όλες τις ιατρικές ειδικότητες, που μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε όμως, ασχολήθηκε τους επόμενους 4 μήνες αποκλειστικά με τα οικονομικά, τις συμφωνίες με την τρόϊκα και το 3ο μνημόνιο. Ουδείς πολιτικός ήταν διατεθειμένος να συζητήσει άλλο θέμα εκτός των οικονομικών και σχεδόν κανένα μη οικονομικό νομοσχέδιο δεν “πέρασε” στη Βουλή κατά το διάστημα αυτό. Να θυμήσουμε ότι το 3ο μνημόνιο ψηφίστηκε στη Βουλή στις 8.11.2012.

Παρ΄όλες τις αντιξοότητες, από το Σεπτέμβριο του 2012 η Εταιρεία μας συνεχίζοντας τη δράση της, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκο όπως και με τον Πρόεδρο της ΕΟΟ κ. Αθ. Κατσίκη, κατέθεσε έγγραφα και στοιχεία και ζήτησε τη γνώμη των ΔΣ των Συλλόγων αυτών για τις τροποποιήσεις που ζητάμε σύμφωνα με τις διαδοχικές αποφάσεις των ΓΣ των μελών μας. Και τα δύο ΔΣ τόσο του ΠΙΣ όσο και της ΕΟΟ, ομόφωνα έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους. Να θυμίσουμε εδώ ότι σχετικά με το αίτημα “της δυνατότητας εγγραφής και στους 2 συλλόγους Ιατρικό και Οδοντιατρικό”, η Εταιρεία μας είχε ήδη στα χέρια της μετά από ενέργειες των πρώτων μηνών του 2012: 1. Θετική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΕΟΟ κας Παπαδήμα, 2. Θετική γνωμοδότηση από υψηλού επιπέδου νομικό γραφείο των Αθηνών, 3. Επικοινωνία του Προέδρου με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας, όπου φαίνεται ότι είναι υποχρεωτική η διπλή εγγραφή στους κατόχους 2 πτυχίων και 4. Επικοινωνία του Προέδρου με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας της Μεγ. Βρετανίας όπου φαίνεται ότι είναι προαιρετική η διπλή εγγραφή στους κατόχους 2 πτυχίων (ΣΣ: Γνωρίζουμε ότι σύντομα θα γίνει και στη Μεγ. Βρετανία υποχρεωτική, ώστε οι Στοματικοί & Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί να μπορούν απρόσκοπτα και χωρίς νομικές συνέπειες να εκτελούν απαραίτητες επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες παγκοσμίως περιλαμβάνονται στο φάσμα μας).

Τον Οκτώβριο του 2012 μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή της ειδικότητάς μας στο ΚΕΣΥ κατέθεσε αίτημα στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ για τελική γνωμοδότηση σχετικά με την απαιτούμενη τελική νομοθετική ρύθμιση της ειδικότητας και την εναρμόνισή της με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.. Θα έπρεπε λοιπόν να περιμένουμε και την απόφαση της Ολομέλειας πριν προχωρήσουμε. Η Εταιρεία κατέθεσε επιστολή στο ΚΕΣΥ με τα αιτήματά της καθώς και τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα. Η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ συνήλθε σε συνεδρίαση στις 6.12.2012 και οι προτάσεις μας έγιναν ομόφωνα γνωστές (ιδέ 06.12.2012: Μήνυμα του Προέδρου στην ιστοσελίδα μας).

Προ ολίγων ημερών λάβαμε επιτέλους τα πρακτικά των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ της 6.12.2012, που αφορούν στην ειδικότητά μας. ‘Ετσι εχθές 11.2.2013 καταθέσαμε (ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας) επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με τα αιτήματά μας (σύμφωνα και με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ), που έλαβε Αριθ. Πρωτοκόλλου 907/11/2/2013. Συγχρόνως έγιναν και οι απαραίτητες συναντήσεις για την προώθηση του θέματος. Λάβαμε επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι μετά την αποδοχή των προτάσεών μας από τον Π.Ι.Σ., την Ε.Ο.Ο., την Ολομέλεια του ΚΕ.Σ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας, ενωμένοι και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να ευελπιστούμε σε πιθανή αίσια κατάληξη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης των νέων κυρίως συναδέλφων στην Ε.Ε., την ομόνοια, την πρόοδο και επιπλέον την προφύλαξη της ειδικότητάς μας.

Παρακάτω θα βρείτε την επιστολή της Εταιρείας προς τον Υπουργό Υγείας και τα 4 συνημμένα στην επιστολή έγγραφα.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

O Πρόεδρος O Γενικός Γραμματέας
Δρ Γεώργιος Ράλλης Παναγιώτης Κανάκης

Συνημμένα:
Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας
ΚΕΣΥ – Απόφαση 16/2012
ΚΕΣΥ – Απόφαση 36/2012
Νόμος 3209/2003
ΠΔ 38/2010 – Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ