Πεπραγμένα 23ου Συνεδρίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27-29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπό την Προεδρία του καθ. Ν. Λαζαρίδη, το τριήμερο 27-29/11/2009, το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΣΓΠΧ που είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς συνέπεσε φέτος με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας μας.

Η συμμετοχή των συναδέλφων κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η προσέλευση οδοντιάτρων για παρακολούθηση του ειδικά σχεδιασμένου κατευθυνόμενου προγράμματος υπήρξε ενθουσιώδης. Οι συμμετέχοντες συνολικά ξεπέρασαν τους 230.

Τα πρακτικά σεμινάρια για τους Οδοντιάτρους αλλά και για τους συναδέλφους Γναθοπροσωπικούς χειρουργούς, με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους εκπαιδευτές, προσήλκυσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων σε σημείο που ένα χρειάστηκε να επαναληφθεί, ενώ σε ορισμένα από αυτά δε στάθηκε δυνατό να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συμμετοχής.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου υπήρξε «Η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική με ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική». Σε αυτό το πλαίσιο δύο από τα πρακτικά σεμινάρια ήταν ενδοσκοπικά με υποστήριξη από τις εταιρείες MEDARTIS και STORTZ και εκπαιδευτές τους καθηγητές A. Neff και M.McGurk αντίστοιχα. Επίσης υπήρχε μια ομιλία του κατευθυνόμενου κεντρικού προγράμματος με θέμα «Endoscopy and endoscopic assistance in MFS: Current abilities and future prospects» από τον καθηγητή A. Neff από το Μarburg της Γερμανίας. Ο ίδιος ομιλητής ανέπτυξε και τη δική του προσέγγιση στη χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων του κονδύλου.

Ο καθηγητής Κ.Ε. Kahnberg από το Goetenburg Σουηδίας μίλησε επίσης για τη χειρουργική της ΚΓΔ, την οστική μεταμόσχευση και τις εξελίξεις στην ορθογναθική χειρουργική, και τιμήθηκε από την ΕΕΣΓΠΧ με την ανάδειξή του σε επίτιμο μέλος. Ο καθ ΜcGurk από το Λονδίνο αναφέρθηκε στην πολυκεντρική και πολυεθνική μελέτη για το φρουρό λεμφαδένα, η οποία βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο που τα αποτελέσματά της είναι τεκμηριωμένα και αξιόπιστα. Ο γεν. γραμματέας της ΕΑCMFS Henri Thuau , Consultant, OMFS ανέπτυξε την αποκατάσταση στις κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές για το αντικείμενο της ειδικότητας. Ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας της ΕΑCMFS Nick Kalavrezos, Consultant, OMFS μίλησε για την αποκατάσταση και τα μακροχρόνια αποτελέσματα στη χειρουργική του καρκίνου, ενώ άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές από άλλους χώρους αναφέρθηκαν στις νεώτερες εξελίξεις σε τομείς όπως η απεικόνιση, η γενετική, η ακτινοθεραπεία υπό τον έλεγχο της κυβερνητικής κ.α.

Τρέχοντα επαγγελματικά και άλλα θέματα της ΕΕΣΓΠΧ συζητήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 28/11 σε μια συνεδρία που κράτησε ως τις 10.30, παρά το γεγονός ότι η απόδοση της αίθουσας και το κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου πίεζαν για τη λήξη της. Έγιναν τοποθετήσεις για τη νοσοκομειακή οδοντιατρική και τη χειρουργική του στόματος, για την ανάπτυξη των κλινικών σε εθνικό επίπεδο, τα προβλήματα των ελευθεροεπαγγελματιών και γενικά του ιδιωτικού τομέα, τις σχέσεις μας με τις όμορες ειδικότητες, ενώ για πρώτη φορά σε παρόμοια εκδήλωση μελών της εταιρείας πήρε μέρος και δόκιμο μέλος (ειδικευόμενος) που ανέπτυξε την οπτική του ηλικιακά νεότερου κομματιού της μεγάλης μας οικογένειας. Στη ζωηρή αυτή συζήτηση παρενέβη και ο γεν. γραμματέας της ΕΑCMFS Henri Thuau.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το εθνικό συνέδριο, στέλνοντας την γραμματέα της EACMFS κα Jill McFarland που παρακολούθησε την όλη διαδικασία με δικό της stand. Σε αλληλογραφία της με τους διοργανωτές η κα ΜcFarland εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι ενέγραψε στην ΕACMFS 13 νέα μέλη και ανανέωσε την εγγραφή ενός ακόμη. Η οργανωτική επιτροπή έλαβε επίσης τις ευγενικές ευχαριστίες και την ευαρέσκεια όλων των ξένων προσκεκλημένων.

Γρ. Βενέτης, ΣΓΠΧ, Λέκτορας ΑΠΘ