Eξελίξεις στην ειδικότητα της Γναθοχειρουργικής

Mε το προεδρικό διάταγμα 273/01, που δημοσιεύθηκε στο ΦEK 195A/30-8-01, γίνονται τροποποιήσεις των προεδρικών διαταγμάτων 200/88 και 390/91 που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορηγήση του τίτλου της οδοντιατρικής ειδικότητας της Γναθοχειρουργικής και τη διαδικασία τοποθέτησης των οδοντιάτρων για την έναρξη της ειδικότητας.

Tο ΠΔ 273/01 καθιερώνει και το πτυχίο της Iατρικής Σχολής ως απαραίτητο προσόν για την απόκτηση της ειδικότητας της Γναθοχειρουργικής. Σύντομα αυτό θα σας κοινοποιηθεί όπως αναλυτικά αναγράφεται στο Φ.E.K. Mπορείτε να διαβάσετε το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος στα Nέα Oκτωβρίου 2000.

Γ. Πάνος

Το Γράμμα του Προέδρου

Γραφοντας για τις εξελίξεις που αφορούσαν το νομοθετικό πλαίσιο της ειδικότητας πριν ένα χρόνο τονίζαμε: “Να πιστέψουμε ότι τα νομικά κωλύματα τελείωσαν; Το άμεσο μέλλον θα το δείξει”.
Τώρα με την τροποποίηση του ΠΔ 200/88 και ΠΔ 390/91 με το ΠΔ 273/01 (ΦΕΚ 195Α/30-8-01) που καθιερώνει το πτυχίο της Ιατρικής σαν απαραίτητο προσόν για την χορήγηση του τίτλου της Οδοντιατρικής ειδικότητας της Γναθοχειρουργικής και την περάτωση του 12ου εξαμήνου φοίτησης στη Ιατρική Σχολή για το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό επιλογής, φαίνεται ότι λύθηκαν θέματα που απασχολούσαν την ειδικότητα για μια δεκαετία και δίχασαν τους Έλληνες Γναθοχειρουργούς. Από όλον αυτόν τον αγώνα ένα είναι το κέρδος: Η ειδικότητα αναβαθμίζεται, αποκτά περισσότερο κύρος, δεν κινδυνεύει, παραμένει στην Οδοντιατρική οικογένεια και εναρμονίζεται με το πλαίσιο των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ.
Με τη θέσπιση όμως των παραπάνω νομικών πλαισίων έγιναν οι Έλληνες Γναθοχειρουργοί καλύτεροι;
Η απάντηση είναι βέβαια ΟΧΙ και αυτό αποτελεί το κύριο στοιχείο για την οριοθέτηση των νέων μας στόχων.

  • Διευκόλυνση για την εισαγωγή στην Ιατρική χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις όσων επιθυμούν να λάβουν την ειδικότητα και όσων από τους ειδικούς επιθυμούν να έχουν και το πτυχίο της Ιατρικής.
  • Αναβάθμιση των γνωστικών αντικειμένων της ειδικότητας.
  • Άρτιο σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης ειδικευομένων.
  • Αναδιάρθρωση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών κέντρων και εκπαιδευτών.
  • Αλλαγή του ονόματος της ειδικότητας.

Ως πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ καλώ όλους σας πέρα από πικρίες και μικροσκοπιμότητες, ενωμένοι και κάτω από την ομπρέλα της ΕΕΣΓΠΧ να δώσουμε μαζί νέους αγώνες για την υλοποίηση των παραπάνω και την αναβάθμιση της ειδικότητας που ερωτευθήκαμε.

Γ. Πάνος