Το μήνυμα του Προέδρου

Υπάρχει υπερπαραγωγή Γναθοχειρουργών και μείωση Γναθοχειρουργικών ασθενών στις Νοσοκομειακές Γναθοχειρουργικές Κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία; Αν είναι αληθινά τα μηνύματα που φθάνουν στα αυτιά μας, τότε κάτι δεν πάει σωστά και όλοι μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια έχει τόσους Γναθοχειρουργούς όσους περίπου και η Μ. Βρετανία. Αν σ’ αυτήν την υπερπαραγωγή υπολογίσουμε και την άνισο κατανομή στον Ελλαδικό χώρο (οι περισσότεροι είναι εγκατεστημένοι στην Αττική), τότε σαφέστατα προκύπτει το οξύ πρόβλημα της εργασίας.

Η Γναθοχειρουργική σαν ειδικότητα τριτοβάθμιας περίθαλψης έχει από τη φύση της περιορισμένο αριθμό περιστατικών. Αν υπολογίσουμε την διαρροή που γίνεται προς άλλες όμορες ιατρικές ειδικότητες και Γναθοχειρουργίζοντες οδοντιάτρους τότε καταλαβαίνουμε την μείωση τους.

Τα αίτια λοιπόν των παραπάνω διαπιστώσεων δεν είναι άγνωστα. Κανένας όμως δεν έχει την βούληση να τα αντιμετωπίσει.

Θα τολμούσα να προτείνω:

  • Μείωση του αριθμού των ειδικευομένων.
  • Δημιουργία νέων θέσεων της ειδικότητας στην περιφέρεια.
  • Προβολή της ειδικότητας με όλα τα μέσα σε όλους τους χώρους.
  • Καταγγελία όλων όσων καπηλεύονται τον τίτλο της ειδικότητας.
  • Συνεχή επέκταση του φάσματος της ειδικότητας

Η ελλιπής θεραπευτική αντιμετώπιση Γναθοχειρουργικών περιστατικών από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και Γναθοχειρουργίζοντες οδοντιάτρους και η κάλυψη τους δήθεν από συναδελφική αλληλεγγύη, μόνο ζημιά και δυσφήμιση της ειδικότητας προκαλεί.

Γεώργιος Πάνος

Τα μέλη της εταιρείας μας αυξάνονται…

Καλωσορίζουμε τα νέα μας μέλη.

Τακτικά : Γεώργιος Δατσέρης, Αναστασία Σπανού, Ι. Παπακυριάκος, Γ. Ρωμανός, Κ. Κομματά, Λ. Γκουτζάνης, Γ. Λαγογιάννης, Χρ. Μιχαηλίδης, Ν. Ανδρεόπουλος.

Δόκιμα : Κ. Παπαδημητρίου, Κ. Ψωμαδέρης, Κ. Κόμης, Σ. Κυριάκου, Ν. Μαυροβουνιώτης, Δημ.Παπαδάκης, Αθηνά Σπανού, Δέσποινα Βαλιανάτου.

Έκτακτα : Δ. Τριάντος, Γεωργία Συμεώνογλου, Κων. Καραβίδας.

Συγχαρητήρια

Τα επίλεκτα μέλη της εταιρείας μας Ι. Ιατρού και Α. Ραπίδης εκλέχθηκαν, ο μεν πρώτος Αναπληρωτής Καθηγητής, ο δε δεύτερος Επίκουρος Καθηγητής της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της εταιρείας μας θα γίνει φέτος για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 23, 24, 25 Νοεμβρίου 2001 στο Συνεδριακό Κέντρο ” Γερμανός” στο περίπτερο της HELEXPO.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Καθηγητής Ν. Λαζαρίδης και συντονίστρια η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε. Καραμπούτα.

Βραβεία

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής αποφάσισε κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου της να βραβεύονται τα καλύτερα Posters.

Το 1ο βραβείο, που συνοδεύτηκε και από χρηματικό βραβείο 150.000 δρχ., δόθηκε στους Ράλλη, Μουρούζη, Παπακώστα, Μεζίτη, Ζαχαριάδη για το Poster “Χειρουργική αντιμετώπιση διογκώσεων της παρωτίδας”.

Τιμητικούς επαίνους έλαβαν τα παρακάτω Posters

  1. “Ορθοδοντική και Ορθογναθική θεραπεία συγκλεισιακής διαταραχής τάξης ΙΙΙ” τωv Δαμανάκη, Σκουτέρη, Μάκου, Νασίκα.
  2. “Τραύμα προσώπου από πυροβόλο όπλο”, των Κουμουρά, Παπαδάκη.
  3. “Χρήση αλλαντοϊκής τοξίνης στο σύνδρομο Frey” των Λογοθέτη, Κυρειζάκη,Μαστοράκη, Χελιδόνη.

16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (10 -14 Μαίου 2003 Αθήνα)

Συγκροτήθηκε σε σώμα η οργανωτική επιτροπή του 16ου Συνεδρίου της IAOMS.

Εκτελεστική επιτροπή :

  • Πρόεδρος: Α Αγγελόπουλος
  • Αντιπρόεδρος: Γ. Πάνος
  • Γενικός Γραμματέας: Χ. Σκουτέρης
  • Ταμίας: Κ. Αλεξανδρίδης
  • Μέλη: Ν. Ζαχαριάδης, Δ. Καρακάσης , Ν.Κατσικέρης

Η παραπάνω εκτελεστική επιτροπή συνεπικουρείται στο έργο της από

1. Την Επιστημονική Επιτροπή
* Πρόεδρος: Δ Καρακάσης, Αντιπρόεδρος: Ι. Ιατρού και μέλη οι κ.κ. Ν. Λαζαρίδης, Ε. Καραμπούτα, Κ. Αντωνιάδης, Α. Ραπίδης, Ε. Βαϊρακτάρης, Ε. Ελευθεριάδης, Ι. Φακίτσας, Π. Χατζημανώλης.
2. Την Επιτροπή Εκθέσεων και Προβολής
* Πρόεδρος: Γ. Πάνος, Αντιπρόεδρος: Θ. Ράπης και μέλη οι κ.κ. Γ. Ράλλης, Π. Κανάκης, Π. Χριστόπουλος, Κ. Χούπης, Λ. Γκικόντης.
3. Την Επιτροπή Κοινωνικών Εκδηλώσεων
* Πρόεδρος: Ν. Κατσικέρης, Αντιπρόεδρος : Ν. Παπαδογεωργάκης και μέλη οι κ.κ. Κ. Μάρτη, Χ. Δενδρινός, Δ. Αντερριώτης, Ν. Λυγιδάκη, Φ. Τζέρμπος, Π. Καίσαρης , Ν. Ανδριόπουλος .

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διάφορες επιτροπές να το δηλώσουν στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητή Α. Αγγελόπουλο ή στην ΕΕΣΓΠΧ.

Το Επιστημονικό περιοδικό.

Ύστερα από την αποδοχή και τα θερμά σχόλια του επιστημονικού κόσμου της χώρας μας και την ανταπόκριση των διαφημιζομένων τα «Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής» αυξάνουν την κυκλοφορία τους. Σε λίγο περισσότεροι συνάδελφοι Ιατροί και Οδοντίατροι θα έχουν την δυνατότητα να το διαβάζουν και να το βρίσκουν σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Χειρουργικά Video στο www.haomsjournal.org/haomsold

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής στους επισκέπτες της διεύθυνσης της στο διαδίκτυο θα προσφέρει επιλεγμένες σε videο χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν την ειδικότητα μας.

Ασφαλιστική κάλυψη

Με γράμμα της εταιρείας ειδοποιήθηκαν τα μέλη για τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης έναντι τρίτων σε περιπτώσειςmalpractice.

Παρακαλούμε όσοι συνάδελφοι επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία.

Σεμινάριο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Η Ε.Ε.ΣΓΠ.Χ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης διοργανώνει για τα μέλη της εταιρείας στις 7 Απριλίου 2001, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00-14.00 Σεμινάριο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με πρακτική εξάσκηση. Το σεμινάριο θα γίνει στο Μαγγίνειο αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν. Για την καλύτερη όμως διοργάνωση παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν να δηλώσουν τηλεφωνικά συμμετοχή μέχρι 20/3/2001 στη Γραμματεία της Εταιρείας (τηλ. 3635034, Δευτέρα-Τετάρτη και Πέμπτη 16:00 – 19:00).

Υπεύθυνος διοργάνωσης του σεμιναρίου είναι ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Ελευθ. Βαϊρακτάρης.