2107211845 info@haoms.org

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ε.Ε.Σ.Γ.Π.Χ. που οργανώθηκε στο συνεδριακό χώρο «Ν. Γερμανός» της HELEXPO (Δ.Ε.Θ.) στη Θεσ/νίκη στις 23-25 Νοεμβρίου 2001, ήταν το πρώτο που έλαβε χώρα εκτός Αθηνών μετά από 43 χρόνια παρουσίας της Εταιρείας στον Ελλαδικό χώρο. 
Η οργανωτική επιτροπή, η οποία επωμίσθηκε όλο το έργο χωρίς τη βοήθεια ειδικού γραφείου οργάνωσης συνεδρίων, είχε να αντιμετωπίσει ορισμένες επιπλέον δυσκολίες, όπως η προσέλκυση συνέδρων και εμπόρων, καθότι τον μήνα Νοέμβριο του 2001 πραγματοποιήθηκαν άλλα τρία οδοντιατρικά συνέδρια ( Π.Ο.Σ., Ορθοδοντικό, Οστεοενσωμάτωσης ), καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι Γναθοχειρουργοί και ειδικευόμενοι βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής. 
Ο απολογισμός του 15ου Συνεδρίου, με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει ως εξής :
Ανακοινώθηκαν 172 εισηγήσεις-ανακοινώσεις από τις 174 προγραμματισμένες, εκτέθηκαν 12 επιτοίχιες παρουσιάσεις, πραγματοποιήθηκαν 7 στρογγυλά τραπέζια καθώς και 4 πρακτικά σεμινάρια. 
Το κύριο και πρωτότυπο θέμα του 15ου Συνεδρίου ήταν τα λάθη και οι επιπλοκές στην άσκηση της Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Ανακοινώθηκαν επίσης και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως ο στοματικός καρκίνος, η ορθογναθική χειρουργική, τα εμφυτεύματα, η τραυματιολογία, η επανορθωτική χειρουργική και οι σχιστίες. 
Ο αριθμός των συνέδρων ανήλθε στους 331, από τους οποίους οι 72 ειδικευμένοι γναθοχειρουργοί, 206 οδοντίατροι, ειδικευόμενοι και ιατροί άλλων ειδικοτήτων (πλαστικοί χειρουργοί, νευροχειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, βιολόγοι κ.τ.λ. ), 47 φοιτητές και 6 ομιλητές από το εξωτερικό. 
Στο συνέδριο συμμετείχαν 23 εταιρείες ως χορηγοί και εκθέτες-διαφημιζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε το όλο συνέδριο. 
Οι εισπράξεις από τη συμμετοχή των συνέδρων ανέρχονται στις 5.354.600 δρχ. 
Οι εισπράξεις από τη συμμετοχή των εμπορικών εταιριών ανέρχονται στις 11.759.000 δρχ. 
Από τα πρακτικά σεμινάρια εισπράχθηκαν 300.000 δρχ. 
Τα συνολικά έσοδα του 15ου Συνεδρίου ανέρχονται στις 17.413.600 δρχ. από τις οποίες οι 500.000 είναι χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Τα έξοδα του συνεδρίου ανέρχονται στις 14.144.744 δρχ. 
Έτσι το καθαρό κέρδος για το ταμείο της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 3.268.776 δρχ.
Βασικός στόχος της οργανωτικής επιτροπής του 15ου Συνεδρίου ήταν η προβολή της ειδικότητας με τα νέα πλέον δεδομένα (Νόμος 2001) και η προσπάθεια ενημέρωσης στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μέσω του τύπου, για τις νέες εξελίξεις. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Ο.Σ.Θ. προσήλθαν 25 δημοσιογράφοι και 6 τηλεοπτικά συνεργεία (TV 100, ΕΤ3, Μακεδονία TV, Ωmega, Best, EΤ1). Εκτεταμένα ρεπορτάζ και αναφορές έγιναν στις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή, Θεσσαλονίκη, Αδέσμευτος Τύπος, Ελεύθερος, Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τύπος Θεσσαλονίκης, Βραδινή, κ.λ.π.), καθώς και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ανταποκρίσεις.
Από τα παραπάνω πιστεύουμε ότι το 15ο Συνέδριο ακολούθησε, παρά τις δυσκολίες, την ανοδική πορεία του και προέβαλε το δύσκολο έργο των στοματογναθοπροσωπικών χειρουργών, δίνοντας λύσεις και ενημέρωση στα σύγχρονα προβλήματα άσκησης της ειδικότητας. Επίσης, κατέδειξε το ενδιαφέρον των οδοντιάτρων και των ιατρών άλλων ειδικοτήτων για την ειδικότητά μας. 
Από τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ.Γ.Π.Χ., που με κάθε τρόπο συμπαραστάθηκαν στο έργο της οργανωτικής επιτροπής. Ιδιαίτερα όμως, θα ήθελα να αναφερθώ στη συμβολή του προέδρου της Εταιρείας κ. Γ. Πάνου, ο οποίος, πρόθυμος ανά πάσα στιγμή, έδωσε τις συμβουλές του στα διάφορα οργανωτικά προβλήματα. Η οργανωτική επιτροπή αποτελέστηκε από τους Γναθοχειρουργούς : 

  • κ. Καραμπούτα- Βουλγαροπούλου Ειρ. (συντονίστρια) 
  • κ. Αντωνιάδη Κ. (εκπόνηση προγράμματος)
  • κ. Δαλαμπίρα Σ. (προσέλκυση συνέδρων)
  • κ. Δημητρακόπουλο Ι. (πρόγραμμα – διαφήμιση) 
  • κ. Ζουλούμη Λ. (οικονομικά – διαχείριση – προσέλκυση εμπόρων) 
  • κ. Ιατρού Ι. (προσέλκυση συνέδρων & εμπόρων – πρόσκληση ξένων ομιλητών)
  • κ. Ιορδανίδη Σ. (διευθέτηση συνεδριακού χώρου – stands)
  • κ. Καρακάση Δ. (προσέλκυση εκθετών)
  • κ. Τριανταφυλλίδου Αικ. (κοινωνικές – παράλληλες εκδηλώσεις)
  • κ. Τσόδουλο Σ. (προσέλκυση συνέδρων)

οι οποίοι εργάσθηκαν πράγματι με ιδιαίτερο ζήλο, αφιερώνοντας μέρος του πολύτιμου χρόνου τους για την πραγμάτωση του συνεδρίου. 
Από τη θέση του προέδρου, ευχαριστώ ιδιαίτερα την συντονίστρια κ. Καραμπούτα – Βουλγαροπούλου Ειρ., η οποία σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και όλα τα μέλη της, έφερε εις πέρας το δύσκολο έργο της, καθώς επίσης τους κ. Αντωνιάδη Κ. και Δημητρακόπουλο Ι., για την κατάρτιση – εκτύπωση του επιστημονικού προγράμματος, τον κ. Ζουλούμη Λ., για την υπεύθυνη διαχείριση των οικονομικών του συνεδρίου και την προσέλκυση των εμπόρων, τον κ.Ιορδανίδη Σ., για την οργάνωση του συνεδριακού χώρου, την κ. Τριανταφυλλίδου Αικ., για την άρτια οργάνωση των κοινωνικών εκδηλώσεων, τους κ. Δαλαμπίρα Σ. και Τσόδουλο Σ., για την προσέλκυση συνέδρων – ενημέρωση συλλόγων και τους κ. Καρακάση Δ. και Ιατρού Ι., για την επικοινωνιακή πολιτική του συνεδρίου. Πιστεύω ότι, με την ευσυνειδησία και τον αποτελεσματικό τρόπο που εργάσθηκαν, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κατάφεραν να προσφέρουν στους συνέδρους ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο της Εταιρείας μας.
Τέλος, ευχαριστώ τις συναδέλφους κ. Μήλιου Μ. και κ. Βαφειάδου Μ., καθώς και τις φοιτήτριες κ. Λαζαρίδου Μ., κ. Λιανού Αν., κ. Μπάκα Αν., κ. Μπασιά Μ., κ. Μαστρογεωργοπούλου Χρ., κ. Κυρκοριάν Π., για την εθελοντική προσφορά εργασίας πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο πρόεδρος

Λαζαρίδης Νικόλαος